Titular
Noticia
Hora inici Hora fi
Programa
Franja econòmica:
Audiència
Tarragona Ràdio: Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili detecta nivells de contaminació acústica que superen el límit legal en barris de Tarragona
 
Faci servir les fletxes del teclat per avançar / endarrerir 5 segons
Faci servir la barra espaiadora per a pausa / reproducció
Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili detecta nivells de contaminació acústica que superen el límit legal en barris de Tarragona
 

Cadena: Tarragona Ràdio
Audiència: 17.600
Valoració: 205€
Programa: Tarragona Actualitat
Data: 13-03-2023
Hora inici: 13:39:20 Hora fi: 13:41:41
Durada: 2 minuts 21 segons
Rellevància: 100 %
 
 
 
---
La comunitat autònoma.
---
La contaminació acústica. Els barris del Serrallo, Tarragona II i Francolí provoca impactes negatius en la salut dels veïns. Un estudi impulsat per la Rovira i Virgili a Tarragona detecta nivells de decibels que superen constantment el límit legal marcat per L'organització Mundial de la Salut i, en alguns casos el dupliquen.
---
Un grup de voluntaris de les zones afectades es van descarregar l'app Samples per detectar els decibels i connectar la amb una polsera intel·ligent que mesura paràmetres de salut relacionats amb la son i el ritme cardíac, alteracions en el ritme cardíac i en els patrons de la son. Aquestes són les dues principals afectacions detectades entre els veïns que han participat en el projecte impulsat per investigadors del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV. Els primers resultats han posat de manifest que els tres barris estudiats se supera amb escreix i en alguns casos es duplica el límit permès per L'organització Mundial de la Salut, que va fixar el 2019 en 45 decibels. El barri del Serrallo va registrar pics de 90 decibels, el doble del màxim permès per l'OMS. Els barris de Tarragona II i Francolí es va detectar que l'excés de soroll el generen els vehicles que circulen diàriament per l'autovia del Mediterrani. L'investigador principal del projecte, Pedro García, explica que la xifra més preocupant de contaminació acústica i alteracions en els paràmetres de salut es va registrar al barri del Serrallo. S'atribueix el pas de diferents trens que entren i surten pel Port de Tarragona i el corredor del Mediterrani.
---
El resultat de l'estudi ha sigut bastant sorprenent perquè en totes les zones, durant totes les nits s'ha superat la normativa europea i en algunes de manera escandalosa, és a dir, al Serrallo, arribant a 80 o 90 decibels de manera periòdica. I a les quatre o cinc de la nit. I les autovies és més constant i més al matí, quan la gent s'aixeca i tal comença a moure's. Però el tema dels trens és bastant greu.
---
L'objectiu és que l'estudi es faci extensiu a altres ciutats. Els primers resultats s'han extret a partir dels resultats obtinguts de 35 veïns i veïnes de diferents barris de Tarragona. Les persones participants van descarregar l'aplicació al seu telèfon mòbil per mesurar el soroll. També es van repartir polseres intel·ligents que detectaven diferents mètriques de salut associades amb el ritme cardíac i alteracions de la son.
---
Ingressa.